Elment az Ozora fesztivál alapítója

Elment az Ozora fesztivál alapítója

Szombaton váratlanul elhunyt Zimányi Dániel, a Fejér megyei Dádpusztán rendezett Ozora Fesztivál alapítója. Halálhírét a fesztivál Facebook-oldalán jelentették be a szervezők.

Székesfehérvár a legjobbak között

Székesfehérvár a legjobbak között

Elkészült a Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazine kétévente kiadott „European Cities and Regions of the Future\" melléklete. Ebbe Budapest és a közép-magyarországi régió mellett Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is bekerült. (fehervar.hu/hipa.hu - fotó: Denso)

Itt nem érvényes a véleménynyilvánítás szabadsága?

Itt nem érvényes a véleménynyilvánítás szabadsága?

Az Alba pláza előtt plakátkiállítást rendezett a helyi Fidelitas az ellenzéki politikusok képeivel. Ezekre a Momentum aktivistái olyan felíratokat fújtak fel, hogy „Kósa”, „Ugye Elios még?”, a polgármestertől kérdezve, hogy „Ehhez adod a neved, Cser?”. (24.hu)

Nyolcmillió nemzetáruló: osztály, vigyázz!

Nyolcmillió nemzetáruló: osztály, vigyázz!

Lemondott a miniszterelnök, mert állami pénzből, részrehajlóan folytatta le egy népszavazás kampányát. Ja, Szlovéniában – csodálkozott rá a helyzetre Boda kapitány.

Csak az igazat írta – soha nem állt be propagandistának

Csak az igazat írta – soha nem állt be propagandistának

Március 14-én a Vörösmarty Színház kávézójában adták át a Penna Regia-díjat. Születésének 115. és halálának 55. évfordulóján Skorka Károly székesfehérvári újságírónak ítélte oda posztumusz a díjat a közgyűlés. Az elismerést lánya, Skorka Éva vette át.

A rejtélyes székesfehérvári haláleset: könyvbemutató a levéltárban

Volt egy fiú…

Gábor Gina írása.  Meghalt egy fiú Székesfehérváron, a Karthago együttes koncertjén 1981. február 13-án. A döbbenetes haláleset nyomán született meg a Karthago együttes híres, lírai dala, ami nemzetközileg is ismertté tette a zenekart. Ám arról, hogy ki is volt a tragédia áldozata, és vajon miért övezte nagy hallgatás a halálát,  erről nem sokat tudni. Most, évtizedekkel később Hatala Csenge igyekezett föltárni az esetet, és könyvet írt a híres dal ihletőjéről.

Nyomozási naplóját   Székesfehérváron, a megyei levéltárban mutatták be. Az est moderátora Szima Viktória volt. Ő adott áttekintést a közönségnek a korszakról, hiszen a történetben az is meghatározó, hogyan kezelte  a hivatalos kultúrpolitika  a 70-es évek végén  és a 80-as évek elején a rockzenekarokat és a rajongóikat.

  • A korszak

Nos, az idősebbek még emlékeznek rá: hajdanán ellenőrizték a számokat. A tánc- és sanzonbizottság döntött arról, melyik juthat át a szigorú rostán. Bródy János nem véletlenül nevezte sansz bizottságnak a grémiumot… Az Omega  2-3 nótával többet írt, amikor lemezt készített, mert eleve tudták, nem mindegyiket engedélyezik. Depressziót, rendszerellenességet sugalló szöveg nem jelenhetett meg, a lázadásra nem lehetett utalni. A Kádár-rendszer azt szerette volna elhitetni, hogy  a kommunista ifjúság számára ideálisak a körülmények – és persze, azt várták, hogy a nóták is ezt érzékeltessék… A három T korában több együttest  a tűrt, sőt tiltott kategóriába sorolták. A legtöbb konfliktus  a P. Mobil, a Hobo Blues Band, a Beatrice körül alakult ki. Az ötvenesek ma is jól emlékeznek a rockzenéért rajongó csövesek világára: a szűk farmer, a hosszú kockás ing, az Alföldi-papucs  elengedhetetlen kellék volt ebben az összetartó közösségben, amelyhez fiatal értelmiségiek is csatlakoztak. A koncerteken igyekeztek ellenőrizni, megfélemlíteni a rajongókat: a rendőrök gumibotokkal, farkaskutyákkal vonultak ki…

  • Lila volt az arca

Ebben a társadalmi-kultúrpolitikai környezetben rendezték meg 1981. február 13-án a Karthago koncertjét is Székesfehérváron. Hatala Csenge arról beszélt, mit is sikerült megtudnia erről az estéről és a fiúról, aki meghalt.

Dezső Várpalotán élt, és a barátaival a csöves szubkultúrához tartozott. Az Omega nagy rajongója volt, de erre a Karthago koncertre is  készült a barátaival, megbeszélték, hogy előtte hova mennek egy kicsit ráhangolódni, azaz inni valamit, hiszen akkoriban a koncertekre italt bevinni lehetetlen volt. Hatala Csenge úgy tudja, a Köfém Sportcsarnokban nem voltak rendfenntartók, viszont  borzasztóan meleg volt. A várpalotai fiúk – Dezső és a barátai – az első sorban álltak, de aztán valahogy elkeveredtek egymástól. A lényeg, hogy a koncert végén, amikor a csarnokot már mindenki elhagyta, kiderült, hogy az egyik padon ott maradt egy srác, aki nagyon rosszul van. Bevitték a zenekar mellé, az egyik öltözőbe, és kihívták a mentőket – Gidófalvy Attila, a zenekar egyik tagja azt mesélte, még látta is a fiút…  Az együttes elindult Budapestre, útközben egy szót se szóltak egymáshoz, mindegyiküket aggasztotta, ami történt. Másnap Szigeti Ferenc felhívta a fehérvári kórházat, hogy érdeklődjön a fiatalember állapotáról, ekkor közölték vele a hírt: Dezső meghalt, a halál okaként pedig  szívleállást emlegettek. Szigeti ekkor húsz perc alatt megírta a legendás dalt, a Requiemet.

  • Gyógyszer és alkohol?

Mi okozta Dezső halálát? Hatala Csenge igyekezett kinyomozni minden részletet, de hivatalos válasz azóta sincs. Szigeti biztos abban, hogy valami szer játszott közre a tragédiában. Hatala  szerint ez indokolja a hallgatást is. Hiszen ha a tömegben összetaposták volna – el lehetett volna mondani, na tessék, a rockkoncert ennyire veszélyes.

  • De a Kádár-rendszer fiataljai nem drogozhattak, az csak a nyugati ifjúságra lehetett jellemző…

Nos, persze, mi, akik éltünk abban az időszakban (az ifjú szerzővel, Hatala Csengével ellentétben)  tudjuk – hiszen emlékszünk rá — a szipuzás (a kábulatot okozó ragasztó szippantása) igen gyakori volt a fiatalok körében. Mások pedig az alkohol-kedélyjavító gyógyszer párosítására esküdtek. A könyvben megszólal a neves toxikológis, Zacher Gábor, és szóba kerül az akkor forgalomban lévő  Parkan nevű gyógyszer, ami —  alkohollal fogyasztva —  erős hallucinációkat váltott ki. Leginkább ezt használták a fiatalok is akkoriban. Előfordulhatott, hogy ez okozta Dezső halálát. Hatala Csenge megkereste az ügy szereplőit, a várpalotai barátokat. Ők elmondták, Dezső soha nem szipuzott velük, csak elkísérte őket, szinte  vigyázott rájuk. Nem volt tapasztalata a korabeli hallucinogén anyagok használatában. Ezért a végzetes estén talán először élhetett vele…

De mindez csak feltételezés. A szerző igyekezett megszerezni minden hivatalos okiratot, így került kapcsolatba a Fejér megyei levéltárral is. Ám a levéltár közölte: a rendőrség selejtezéskor megsemmisítette az ügy iratait, a levéltár ugyanis ekkoriban még nem vette át ezeket az anyagokat.

  • A Requiem sikere

A zenekar sajátosan reagált, amikor Szigeti Ferenc előadta a csapatnak a szerzeményét. Abban megállapodtak, hogy meg kell emlékezni a  várpalotai fiatalember haláláról. Ugyanakkor úgy érezték, ez a lírai dal nem illeszkedik  kemény rocknótáik  közé, ezért hosszútávon nem akarták szerepeltetni a repertoárban. Ám Szigeti megjósolta: a dal sikert arat majd – derült ki az esten. Nos, igaza lett, hiszen az Ifipark megnyitóján – amikor a megállapodás szerint először és utoljára előadták a számot – óriási megrendültség, majd ováció kísérte az előadást. A dalt később is újra meg újra követelte a közönség, Németországban egy fesztiválon is hatalmas sikert aratott vele a zenekar, a dalhoz kapcsolódó halálesetről az osztrák lapok is írtak. A visszaemlékezések szerint ugyan a dal szövege miatt volt némi rosszallás a döntéshozók részéről. „Elindult a fények útján…” ez állítólag utalás arra, hogy valamiféle  kábítószer okozta a fiú halálát. Nos, a magam részéről kissé hitetlenkedem: ez a kép ugyanis a halálélmények leírását is idézheti, hiszen a legtöbb klinikai halál állapotából visszatért ember azt meséli: nagy fényességet látott.  De hát valószínűleg én nem értek sem a kábítószerhez sem a legendagyártáshoz… (Csak emlékeztetnék a Beatles Lucy int he Sky With Diamonds című legendás szerzeményére. A történet szerint a dalt John Lennon Julian nevű fiának iskolai rajza inspirálta, aki ezt a címet adta  művének. A fiúnak valóban volt egy Lucy O’Donnell nevű osztálytársa. A  botrány abból kerekedett, hogy a dal kezdőbetűi  az LSD-t adják ki, ezért a BBC be is tiltotta azt. A zenekar tagadta  ezt.)

  • A dal ihletőjének portréja

Azt, hogy valójában mi is történhetett a várpalotai fiatalemberrel, talán sosem tudjuk meg: Hatala Csenge sem tudott igazi  bizonyítékokat szerezni a feltételezések igazolására. Kötete inkább arra törekszik, hogy megrajzolja a fiú portréját. A  16 éves fiúét, aki döbbenetes korai és értelmetlen halálával egy emlékezetes dal ihletőjévé vált. Hatala Csenge szóra bírta a fiú hét évvel idősebb nővérét is, aki azért nem akart nyilatkozni a sajtónak soha, mert úgy érezte, az újságírókat csak a szenzáció utáni hajsza hajtja. Ám most kivételt tett, mert érezte az őszinte odafordulást. A  dalt ma is sokan ismerik, és ahányan vagyunk, annyiféle képet idéz fel. Az esten szóba került: van, aki a Requimet hallgatva az apjára gondol.

Egy jó dalnak sokféle utóélete lehet…

 

Share Button

Vélemény ehhez: A rejtélyes székesfehérvári haláleset: könyvbemutató a levéltárban

  1. Kis Tamas szerint:

    Azon a koncerten én is ott voltam. Emlékeim szerint voltak rendőrök és ifjúgárdisták, de a tömeg iszonyú volt, egy küzdelem volt az egész koncert a talpon maradásért.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.