Premier a Vörösmarty Színház

Premier a Vörösmarty Színház

Szabó Magda Régimódi történet című darabját állította színre a fehérvári Vörösmarty Színház. Az első előadás február 10-én volt.

Az óbarki járda

Forrás: Szeretünk Óbarok fb oldal

Olyan szép ez a Fejér megye! Csak ne lenne benne pár olyan renitens falu, mint Óbarok például. (Borsos-Kőszegi Erika)
Óbarokról a kutya se hallott, kivéve, ha ott nőtt fel, mint én, és fagyoskodott a ritkán járó távolsági busz megállójában diákként, vagy átélte, hogy még az öt kilométerre lévő Bicskére is alig lehetett átjutni iskolába, netán este bulizni. Nem beszélve Tatabányáról, ahová az óbarki betegeket vitték, és ugyanazzal a távolsági busszal mehettünk látogatni őket.
Annak idején, a nyolcvanas években iskola azért még volt, Kocsis tanító bácsival, osztott osztályokkal, csak alsó tagozat. Ránk akkor kicsit lenézően néztek felsőben a bicskei nagy iskolában, de aztán rájöttek, hogy falun is megtanítják az alapokat, és akár még a bicskei Vajda gimibe is eljuthatunk…
Akkoriban volt még falunap, búcsú, minden vasárnap mise. Búcsú még van talán, mise már nincs, de a falu polgármestere első szóra nyíratta le a füvet anyám temetésére, pedig nem az ő dolga volt.
Csak hát civil szegény, független. Voltak itt már évek óta bajok, le is akart mondani a polgármester, de aztán csak maradt. Az emberek fele biztosan azt mondta: „Bízunk benned, Misi, ne add fel”, a másik fele meg: „Minden fejlődik itt körülöttünk, csak a mi falunk nem.” Úgyhogy most feladja ő is, hátha jön valaki, aki nem kegyvesztett, és 800 ember élete is fontos, különösen akkor, ha annak a nagy része idős ember. Mert a fiatalok nem Óbarkon építenek jövőt. Óbarok egy kis képeslap a nagy útikönyvek közt elbújva. Pedig hihetetlenül szép kis falu. Látogatóba jönni jó ide, élni szinte lehetetlen.
Óbarok tartozott Felcsúthoz is, Bicskéhez is. Aztán 1999-ben önálló akart lenni, és lett is, mert akkoriban meg minden Bicskének jutott…
A fiatalok, ha maradnak, bejárnak dolgozni Bicskére a VIV-hez, Sparhoz, Tescoba, vagy Tatabányára valamelyik multihoz. Más lehetőség alig van.
Az ott lakók nem várnának ám túl sokat. Aki maradt, annak elég az Öreg szikla látványa, és megveszi a kenyeret a falu egyetlen boltjában. Elmegy a rendelőbe Bicskére, ha beteg, és elmond otthon egy imát, ha akar.
De járdán azért menne.

Share Button