Premier a Vörösmarty Színház

Premier a Vörösmarty Színház

Szabó Magda Régimódi történet című darabját állította színre a fehérvári Vörösmarty Színház. Az első előadás február 10-én volt.

Balesetveszély miatt lezárták a régi csillagvizsgálót

Szégyenkeznek!

A Csillagvizsgáló területét a Rendőrség balesetveszély miatt lezárta, ezért a 36. Bicskei Napok keretében, május 13. (szombat) 16 órára meghirdetett Csillagtúra elmarad – közölte honlapján a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár. Nemrég lőszerre bukkantak a munkások.

Roppant szomorú posztot tett közzé március közepén a csillagaszat.hu szakportál.

E szerint:  „mind a város, mind a hazai műemlékvédelem szégyene az 1847-ben emelt, idén 170 éves Bicskei Csillagvizsgáló; az alapító, Nagy Károly (1797–1868) csillagász testvérének emlékére épített ún. Mauzóleum; valamint a már csak romjaiban létező Hegyikastély több évtizedes állapota.”

   Az 1797-ben Komáromban született Nagy Károly, a sokoldalú tudós, a Magyar Tudós Társaság és az American Philosophical Society tagja, több matematikai és csillagászati könyv, kiadvány írójaként, szerkesztőjeként és az első magyar elnevezésekkel készített földgömb tervezőjeként írta be magát a magyar történelembe.  Volt birtoka a Fejér megyei Bicske külterületén, a Mány felé vezető út jobb oldalán fekszik, ma bozót takarja a műemléki nyilvántartásban is szereplő épületegyüttest: a mauzóleumot, a csillagvizsgáló tornyot és a Hegyikastély romjait.

  A mauzóleum minden bizonnyal, a csillagvizsgáló pedig valószínűsíthetően Pollack Mihály tervei alapján készült. Nagy Károly 1842-től a Kossuth szerkesztette Pesti Hírlap munkatársa lett. Politikai cikkei mellett elsősorban pénzügyi írásait közölte a lap. Lassanként azonban belefáradt a politikai csatározásokba, és életének hátralevő részét kizárólag a tudományos munkának kívánta szentelni. 1845-ben fogott hozzá a bicskei csillagászati obszervatórium felépítéséhez.

   A csillagdát a legkorszerűbb műszerekkel szerelték fel, ám a tervezett megfigyeléseket és a Hegyikastélyban tartandó szemináriumokat a forradalom leverése után berendezkedő Bach-korszak meggátolta. A szabadságharc bukása után Nagy Károly emigrált az országból, birtokát eladta az államnak. Többet már nem tért vissza Bicskére, 1868-ban halt meg. A Hegyikastély építésének időpontja ismeretlen, mielőtt Nagy Károly tulajdonába került, Batthyány Kázmér vadászlakjaként működhetett. A ma már romos épületeket 1985-86-ban felújították – ennek ma már nyoma sincs.

A Bicskei szó megkeresésére nemrég így válaszolt a honvédelmi minisztérium sajtóosztály:

 “Az öt darab lőszerről szóló bejelentés április 1-jén érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A helyszínre érkező járőr 5 kilogramm vegyes gyalogsági lőszert talált és megállapította, hogy a helyszínen további robbanótestek valószínűsíthetők. A tűzszerészek április 18-án és 19-én további 5-5 kilogramm lőszert tártak fel, a terület átvizsgálása a következő napokban folytatódik.”

A teljes cikk itt olvasható.

 

Share Button

2 Responses to Balesetveszély miatt lezárták a régi csillagvizsgálót

  1. Mészáros Judit szerint:

    Hát ez nagy kár, szomorú vagyok! 🙁

  2. Szabó Erzsébet szerint:

    Eszméletlen , hogy mik vannak !!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.