Elment az Ozora fesztivál alapítója

Elment az Ozora fesztivál alapítója

Szombaton váratlanul elhunyt Zimányi Dániel, a Fejér megyei Dádpusztán rendezett Ozora Fesztivál alapítója. Halálhírét a fesztivál Facebook-oldalán jelentették be a szervezők.

Székesfehérvár a legjobbak között

Székesfehérvár a legjobbak között

Elkészült a Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazine kétévente kiadott „European Cities and Regions of the Future\" melléklete. Ebbe Budapest és a közép-magyarországi régió mellett Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is bekerült. (fehervar.hu/hipa.hu - fotó: Denso)

Itt nem érvényes a véleménynyilvánítás szabadsága?

Itt nem érvényes a véleménynyilvánítás szabadsága?

Az Alba pláza előtt plakátkiállítást rendezett a helyi Fidelitas az ellenzéki politikusok képeivel. Ezekre a Momentum aktivistái olyan felíratokat fújtak fel, hogy „Kósa”, „Ugye Elios még?”, a polgármestertől kérdezve, hogy „Ehhez adod a neved, Cser?”. (24.hu)

Nyolcmillió nemzetáruló: osztály, vigyázz!

Nyolcmillió nemzetáruló: osztály, vigyázz!

Lemondott a miniszterelnök, mert állami pénzből, részrehajlóan folytatta le egy népszavazás kampányát. Ja, Szlovéniában – csodálkozott rá a helyzetre Boda kapitány.

Csak az igazat írta – soha nem állt be propagandistának

Csak az igazat írta – soha nem állt be propagandistának

Március 14-én a Vörösmarty Színház kávézójában adták át a Penna Regia-díjat. Születésének 115. és halálának 55. évfordulóján Skorka Károly székesfehérvári újságírónak ítélte oda posztumusz a díjat a közgyűlés. Az elismerést lánya, Skorka Éva vette át.

Bedőlhet a Dunaferr, őrizetben az állítólagos orosz tulajdonos

Átlátszó

Lesújtó hírcsokorral szolgál az ISD Dunaferr helyzetéről az Átlátszó blog: független hírportál szerint a cégcsoport jelentős késéssel tette közzé 2016-os mérlegét. A mutatók riasztóak, a könyvvizsgáló szerint “lényeges bizonytalanság áll fenn” a működés finanszírozása terén, ráadásul a tulajdonos orosz oligarchát is letartóztatták Nizzában – ha egyáltalán ő a tulajdonos…

Sokkoló adatokkal szolgált az ISD Dunaferr működéséről az Áglátszó blog – a független hírportál elsőként azt a korábban hasábjainkon is összegzett eseményt idézi föl, amely során a Financial Times beszámolója szerint Dél-Franciaországban a rendőrség őrizetbe vette Szulejman Kerimov orosz üzletembert, felsőházi képviselőt. A Ria Novosti orosz hírügynökség szerint Kerimovot adóelkerülés gyanújával vették őrizetbe, ami a francia Riviérán lévő ingatlanjaival függhet össze. A Bloomberg híre kifejezetten pénzmosást említ, ugyanakkor a politikus szóvivője szerint Kerimov tisztázni fogja magát.

Az Átlátszó a Portfolio gazdasági portál nyomán született összegzése szerint az 51 éves Kerimov vagyonát 6,3 milliárd dollárra becsli az orosz Forbes magazin. Családjához tartozik Oroszország legnagyobb aranytermelője is.
Mindezek számunkra azért lehetnek fontosak, mert egy tavaly év eleji hír szerint az orosz oligarcha az orosz Vnyesekonombank mellett – esetleg utódaként – érdekelt lett az ISD Dunaferr Zrt. ciprusi tulajdonosában is. A hírt azóta sem cáfolták.
Az átlátszó felidézi: a közel 50 ezer fős Dunaújvárosban a hétezernél több dolgozót foglalkoztató Dunaferr mindmáig a legnagyobb munkáltató. Ehhez mérten a portál összegzése további riasztó mutatókkal is szolgál: “Jelentős bizonytalanság áll fenn a vállalkozás jövőbeni folytatásával kapcsolatosan” – ilyen körmönfontan fogalmaz a Dunaferr könyvvizsgálója, az Ernst&Young.

A mondás az Átlátszó szerint köznapian annyit tesz: a cég bármikor bedőlhet.

Az ISD Dunaferr fél éves késéssel, a napokban hozta nyilvánosságra 2016-os éves beszámolóját, és a főbb adatok valóban elrettentőek. A veszteség csökkent ugyan az előző évihez képest – méghozzá jelentősen, 33 milliárd forintról 14,5 milliárdra –, a saját tőke azonban horribilis; mínusz 43,6 milliárd forintot tett ki. A kötelezettségállomány pedig gigantikus, 264 milliárd forintos volt.

Az Átlátszó teljes cikkét itt olvashatod! (katt) >>

(Archív fotó: Németh Zsolt; a találatért köszönet és hála V. Sz. Zsuzsinak, a Vészhelyzet Dunaújváros, vagyis a VéD helyzetjelentőjének!) 

Castellum.do.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.