Vége a látogatási tilalomnak

Vége a látogatási tilalomnak

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az utóbbi hetekben folyamatosan csökkent, a megyei influenzajárvány a 14. héten befejeződött. A megyében minden egészségügyi intézmény látogatható, feloldották a látogatási tilalmat a Szent György Kórházban is.

Székesfehérvár a legjobbak között

Székesfehérvár a legjobbak között

Elkészült a Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazine kétévente kiadott „European Cities and Regions of the Future\\\" melléklete. Ebbe Budapest és a közép-magyarországi régió mellett Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is bekerült. (fehervar.hu/hipa.hu - fotó: Denso)

Bezárják a királyszentistváni szeméttelepet

KÁOSZ.

A királyszentistváni telep bűzétől évek óta szenvedők megnyugtatására Weingartner Balázs, a nemzeti kukaholding vezérigazgatója a minap levélben tájékoztatta az érintett települések vezetőit, hogy bezárják a regionális hulladékkezelő központnak becézett szeméttelepet.

Vagyis nyugi, semmi sem fog ezentúl bűzleni a környéken! (Gombás Gabriella/Veszprém Kukac írása)

Nahát?!

Nemrégiben még arról tájékoztathattuk a közvéleményt, hogy további nyolc település hulladékát is a királyszentistváni lerakóba szállítják, sőt – hogy, hogy nem – hirtelenjében még a véderdő pótlása is megtörtént, továbbá a „biológiailag stabilizált frakció (ami a szag feltételezett forrása lehet) átmenetileg elszállításra kerül a telepről”. Legutóbb még ott tartottunk, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) ajánlásának megfelelően a megoldás „a rendszerszintű tulajdonosi szemlélet megjelenítésében” rejlett.

Hirtelenjében véderdő is nőtt

Vagyis, a hivatalos álláspontok szerint immár tökéletesen működő észak-balatoni hulladékkezelő bűzös melléktermékeitől szenvedők rövidesen tavaszi illatos levegőt fognak szívni. Mert nemsokára (hogy mikor, az nem világos) „bezárják és a hulladékkezelési folyamatokat átszervezik”, pedig a különféle hatóságok tengernyi mellébeszélése és dokumentumai szerint a létesítmény a projektcéloknak megfelelően „a környezethasználati engedélyekben foglaltak” szerint működött. A lakosság megszámlálhatatlan mennyiségű panaszával kapcsolatosan a hatósági vizsgálatok „hiányosságot nem állapítottak meg”, viszont „cselekvési terv készítését írták elő”. Ennek megfelelően az ÉBH Nonprofit Kft. „megvalósította az előíráson túli depónia többlettakarást, és elvégezte a véderdő pótlási feladatokat is”. Egyszeriben még véderdő is lett, mégis bezárják?

Jó üzlet lesz?

Tény, hogy az ÉBH súlyos veszteségeket termelt, mert a nemzeti kukaholding által meghatározott szolgáltatási díj „nem nyújtott teljes körűen fedezetet” a gazdasági társaságoknál felmerülő költségekre, lásd rezsicsökkentés és számlázási visszásságok. Ideje, hogy felszámolják és valaki megvegye, átvegye és gazdaságosan üzemeltesse, mert a szemét mindenütt a világon jó biznisz. (Csak nálunk nem?)

Nézzünk be a páncélszekrénybe!

Még csak annyit – hogy ha már megszületett a bűz eredetének „rendszerszintű” szanálásáról a korábbi, majd a „bezárásról és a hulladékkezelési folyamatok teljes átszervezéséről” szóló minapi döntés –, talán elő lehetne szedni azt a dokumentációt, amely felderítette a bűz forrását és amelyért az érintett települések 2,5 millió forintot fizettek a Hungaro–Justitia Igazságügyi Szakértő Irodának. A jelentés határidőre (december végére) elkészült, a dokumentumok mind az öt település részére lefűzve azóta is a balatonfűzfői önkormányzat páncélszekrényében porosodnak.

  • Itt az ideje kinyitni a páncélszekrényt, és megtudni az igazságot!

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.