Elment az Ozora fesztivál alapítója

Elment az Ozora fesztivál alapítója

Szombaton váratlanul elhunyt Zimányi Dániel, a Fejér megyei Dádpusztán rendezett Ozora Fesztivál alapítója. Halálhírét a fesztivál Facebook-oldalán jelentették be a szervezők.

Székesfehérvár a legjobbak között

Székesfehérvár a legjobbak között

Elkészült a Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazine kétévente kiadott „European Cities and Regions of the Future\" melléklete. Ebbe Budapest és a közép-magyarországi régió mellett Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is bekerült. (fehervar.hu/hipa.hu - fotó: Denso)

Itt nem érvényes a véleménynyilvánítás szabadsága?

Itt nem érvényes a véleménynyilvánítás szabadsága?

Az Alba pláza előtt plakátkiállítást rendezett a helyi Fidelitas az ellenzéki politikusok képeivel. Ezekre a Momentum aktivistái olyan felíratokat fújtak fel, hogy „Kósa”, „Ugye Elios még?”, a polgármestertől kérdezve, hogy „Ehhez adod a neved, Cser?”. (24.hu)

Nyolcmillió nemzetáruló: osztály, vigyázz!

Nyolcmillió nemzetáruló: osztály, vigyázz!

Lemondott a miniszterelnök, mert állami pénzből, részrehajlóan folytatta le egy népszavazás kampányát. Ja, Szlovéniában – csodálkozott rá a helyzetre Boda kapitány.

Csak az igazat írta – soha nem állt be propagandistának

Csak az igazat írta – soha nem állt be propagandistának

Március 14-én a Vörösmarty Színház kávézójában adták át a Penna Regia-díjat. Születésének 115. és halálának 55. évfordulóján Skorka Károly székesfehérvári újságírónak ítélte oda posztumusz a díjat a közgyűlés. Az elismerést lánya, Skorka Éva vette át.

Elhunyt Markovics Sándor, a dunaújvárosi horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke

Gyász

A Pro Cultura Intercisae díjjal is kitüntetett, jeles személyiség december 31-én távozott az élők sorából – nyugodjék békében, legyen neki könnyű a föld! (Castellum.do)

Végzetes veszteség érte a dunaújvárosi horvátok közösségét és a kulturális szférát: elhunyt Markovics Sándor, a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke, több hosszú évekre, évtizedekre visszatekintő közösségi program megálmodója, szervezője, motorja. Nevéhez köthető például a Fúvósok és Mazsorettek Nemzetközi Találkozója – a dunaújvárosi rendezvénysorozat már több mint 20 éves múltra tekinthet vissza.
Markovics Sándor volt a mozgatórugója a Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal közösen, évről-évre megrendezett

  • Veliko Prelo sorozatának – vagyis a kóló bálok programjának, amely szintén több évtizedes hagyományokkal bír.

Az egyik alapítója volt a több mint 40 éves Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesületének, amely ilyen formában egyedüliként működik mindmáig Magyarországon. Markovics Sándor nemes célja a két kultúra hagyományainak ápolása és megismertetése volt. Hosszú évek alatt remek kapcsolatot alakított ki külföldi magyar kulturális egyesületekkel, melyekkel élő és rendszeres kapcsolatot ápolt.

Az elhunyt nemzetiségi önkormányzati elnök számos elismerést szerzett, így például a Dunai Vasmű Fúvószenekarában 35 éven át tartó eredményes munkásságáért elismerő oklevélben részesítették 1985-ben, de Horvátországban is a sok éves együttműködést kívánták elismerni 2006-ban, majd 2012-ben a Kulturális Egyesület 150 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen, a több évtizedes kimagasló kulturális együttműködésért kitüntetésben részesítették.

  • 2017-ben az évtizedeken át végzett kimagasló és magas színvonalú kulturális és hagyományőrző tevékenységének elismeréseként Dunaújváros közgyűlése Pro Cultura Intercisae díjat adományozott számára.

Markovics Sándor élete és munkássága mindenki számára példaértékkel bír; utolsó útján, január 6-án, szombaton 14.30 órakor a Dunaújvárosi Temetőben kísérhetik mindazok, akik ismerték és szerették; szerettei körében búcsúznak tőle.

Share Button