Premier a Vörösmarty Színház

Premier a Vörösmarty Színház

Szabó Magda Régimódi történet című darabját állította színre a fehérvári Vörösmarty Színház. Az első előadás február 10-én volt.

Fegyelmi eljárás indult az abai polgármester ellen

Hiába nyert sorra választást, most megállították!

Fegyelmi eljárást kezdeményezett kedden a képviselő-testület Kossa Lajos ellen, mert a Fejér megyei Aba független polgármestere korábban 10,7 millió forint tartozást halmozott fel az önkormányzattal szemben – tájékoztatta a város jegyzője szerdán az MTI-t. (Folyamatosan frissítve – hamarosan háttér és részletek is jönnek.)

Kossa Lajos

Kossa Lajost (jobbra) tavaly „megbuktatták”, de ismét nyert a választáson. Most már nem tudott „elugrani”. Információink szerint a képviselő testület most 3:2 arányú szavazással kényszer szabadságra küldte.

Ujszászi György elmondta, hogy a városvezető korábban felvett 9,5 millió forint vásárlási előleget, amivel nem számolt el. Ezen felül illetményelőlegként 390 ezer forintot kapott, de nem fizette vissza, továbbá az önkormányzat nevében két esetben számlára vásárolt, de nem számolt el a pénzzel és négyhavi telefonszámláját sem fizette ki.
A testület rendkívüli ülésén ezek alapján az az egyhangú döntés született, hogy Kossa Lajos ellen a fegyelmi eljárást megindítják, amit az ügy kivizsgálására létrehozott fegyelmi bizottság 30 napon belül lefolytat. A grémium megrovásban részesítheti a polgármestert vagy tiszteletdíját 20 százalékkal csökkentheti maximum egy évre.
A jegyző közölte, hogy tájékoztatta a megyei kormányhivatalt az esetről, valamint bejelentést tett a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon is. Megjegyezte, hogy időközben a városvezető visszafizette teljes tartozását, amit jelentett mind a rendőrség, mind a kormányhivatal felé.
Hozzátette: a polgármester jelenleg szabadságon van, akadályoztatása esetén az alpolgármester helyettesíti.

Az előzmények legalább ilyen vadregényesek!

Abán tavaly június 17-én feloszlatta magát a település képviselő-testülete június 17-én, így szeptemberben  a városka szavazói nem csak a népszavazás miatt járultak az urnákhoz. Borza Anita, a helyi választási iroda vezetője akkor elmondta, hogy a választásra jogosult 3677 helyi lakos öt polgármesterjelölt – Bakos Iván Gábor (Belsőbárándért Érdekvédelmi Egyesület), Berényi Béla (Magyar Munkáspárt), Gottloz Tibor, Kasó László, Kossa Lajos (függetlenek) – közül választhatott. A szavazáson húsz jelölt indul a hat képviselői posztért.

Magyar Zoltán

Tavaly április 27-én Lázár János kancellária-miniszter Magyar Zoltán országgyűlési képviselő „Meddig tűri a Kormány, hogy Aba városának polgármestere és az őt támogató testületi többség a jogszabályok megkerülésével működhessen?” című kérésére válaszolva összegezte a korábban történteket. Ahogy fogalmazott: a Fejér megyei kormányhivatal képviselői és állampolgári beadványok és a jegyzőkönyvek hivatalból történő vizsgálata során a 2014. évi helyhatósági választásoktól (2014. október 12.) napjainkig 17 alkalommal tett törvényességi felügyeleti intézkedést Aba önkormányzatának jogszabálysértő döntései és működése okán.  Az önkormányzat a kormányhivatal által tett törvényességi felhívások nyomán a megállapított jogsértések többségét megszüntette. Két esetben bírósági per volt akkor folyamatban, mivel a képviselő-testület nem tett eleget egyes szabályzatok megalkotására vonatkozó kötelezettségének. Ez esetben a kormányhivatalnak van lehetősége bírósághoz fordulni, és kérni az önkormányzat kötelezését a feladat ellátására – ez így is történt. Akkor, mivel az önkormányzat képviselő-testülete üléseket tartott, rendeletet alkotott, határozatokat hozott, biztosította kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatainak ellátását, az Alkotmánybíróság által a 18/2013. (VII. 3.) AB határozatban megállapított kritériumok a feloszlatás „tekintetében” nem álltak fenn.

Az előzmények előzménye 

A települést az Állami Számvevőszék 2015-ben vizsgálta, s számos szabálytalanságot talált. A jelentés itt olvasható.)

2015 november végén végül a kormányhivatal hívta össze a testületet. A rendszerváltás óta fejérben először fordult elő, hogy a megyei kormányhivatal hívja össze egy település önkormányzatát. 

A megyei kormányhivatal már hónapokkal korábban felszólította az abai önkormányzatot bizonyos témák megtárgyalására, elfogadására. Ilyen volt a munkaterv, a belső ellenőrzési terv, a gazdasági program, a hulladékszállítással kapcsolatos rendelet aktualizálása az új jogszabályok miatt. A fülük botját sem mozdították. A több hónapos levelezés után a kormányhivatal október 19-én 15 napot adott a polgármesternek a testület összehívására és közölte, milyen témák tárgyalását várja el. A határidő november 10-én letelt, így azon a napon a kormányhivatal a jogszabályban előírt módon november 25-re összehívta az abai önkormányzatot a megyeház címertermébe. 

A jegyzőkönyvekből kiderült: megyeházán minden képviselő megjelent. Tanárki Gábor igazgató ismertette a jogi helyzetet, majd átadta a szót Kossa Lajos polgármesternek, hogy vezesse le az ülést.  Az első pont az elmaradt 2014-es munkaterv volt, de a polgármester ellenzékeként ismert Mikula Lajos képviselő felszólalása után komoly vita alakult ki, majd  a képviselők érdemi döntés nélkül álltak fel az asztaltól.

Egykori dicsőség

Kossa Lajos egy évtizede igazi királycsináló volt Fejér megyében. A Polgármesterek Fejér Megyéért Egyesület, amely képviselőket tudott bejuttatni a megyei közgyűlésbe, s amelynek elnöke volt, hol a szocialisták, hol a fideszesek többségét teremtette meg. Az, hogy  a Fehérvár melletti kicsiny település város lehetett, ennek jutalma lehetett. A település később a csatornázás miatt csődközeli helyzetbe került, s még kötvényt is ki kellett bocsátania.

 

Share Button

Vélemény ehhez: Fegyelmi eljárás indult az abai polgármester ellen

  1. Abaipolgar szerint:

    A sok-sok információ közül talán azt is fontos lenne leírni, hogy 2011-ben adósságrendezési eljárás folyt a település ellen, tehát fizetésképtelenné vált akkor a FALU. A mostani ÁSZ-jelentés sem éppen hízelgő Abára nézve….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.