Így harcolnak a civilek a kormány agymosása ellen

Így harcolnak a civilek a kormány agymosása ellen

Nyomtass te is címmel a régi szamizdatot idéző kezdeményezést indítottak útjára a civilek. A kormánypropaganda ellen naponta összeszerkesztett és tördelt hírválogatással lendülnek támadásba, amit bárki kinyomtathat és terjeszthet.

Fehérvári szakács és cukrász csapat is kijutott a világdöntőre

Fincsi!

A Magyarországot képviselő felnőtt szakács és cukrász csapat is továbbjutott a World Association of Chefs’ Societies (WACS) versenyének malajziai világdöntőjébe a hétvégi prágai selejtezőn nyújtott teljesítménye alapján – közölte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai. A nemzetközi versenysorozat október 6. és 8. között Prágában megrendezett európai selejtezőjén a Global Chefs Challenge versenyen a székesfehérvári Adamek Balázs és commis-ja (segédje), Murányi Mercédesz első helyezést ért el.

A Global Pastry Chefs Challenge cukrászversenyen Maczák Anna és Marosi Mónika ugyancsak a dobogó tetején állhatott Ezzel a felnőtt szakács és a cukrász csapat is továbbjutott a 2018-as világdöntőbe.
A junior szakácsoknak meghirdetett Global Young Chefs Challenge versenyen Hack Barnabás és commis-ja, Lendvai Ivett bronzérmes lett a közép-európai régióban, Európában pedig összesítve a 6. helyet szerezték meg.
A 105 tagországot és csaknem 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert összefogó WACS 2007-ben azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenysorozatot, hogy lehetőséget teremtsen egy közös, élő, melegkonyhás versenyre, ahol a világ minden tájáról érkező séfek mérhetik össze tudásukat. A cukrászoknak kötelezően egy 1000 és 1200 gramm közötti csokoládétortát és 6 főre egy olyan tányérdesszertet kell elkészíteniük, amelynek minimum két komponenst kell tartalmaznia. A két komponens közül az egyiknek sültnek kell lennie, valamint tartalmaznia kell gyümölcsöt, szószt és dekorációt.


A szakácsok esetében a versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat. Minden versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésére, hogy elkészítse háromfogásos menüjét 6 fő részére. Idén a kötelező alapanyag a tengeri sügér, a fésűkagyló, a libamáj és a borjú karaj volt.
A prágai versenyből mindhárom kategóriából három – egy észak-, egy közép- és egy dél-európai – versenyző juthatott tovább a malajziai világdöntőre, amelyet a WACS világkongresszusa keretében tartanak jövő júliusban.

Fotók: Facebook

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.