Elment az Ozora fesztivál alapítója

Elment az Ozora fesztivál alapítója

Szombaton váratlanul elhunyt Zimányi Dániel, a Fejér megyei Dádpusztán rendezett Ozora Fesztivál alapítója. Halálhírét a fesztivál Facebook-oldalán jelentették be a szervezők.

Székesfehérvár a legjobbak között

Székesfehérvár a legjobbak között

Elkészült a Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazine kétévente kiadott „European Cities and Regions of the Future\" melléklete. Ebbe Budapest és a közép-magyarországi régió mellett Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is bekerült. (fehervar.hu/hipa.hu - fotó: Denso)

Itt nem érvényes a véleménynyilvánítás szabadsága?

Itt nem érvényes a véleménynyilvánítás szabadsága?

Az Alba pláza előtt plakátkiállítást rendezett a helyi Fidelitas az ellenzéki politikusok képeivel. Ezekre a Momentum aktivistái olyan felíratokat fújtak fel, hogy „Kósa”, „Ugye Elios még?”, a polgármestertől kérdezve, hogy „Ehhez adod a neved, Cser?”. (24.hu)

Nyolcmillió nemzetáruló: osztály, vigyázz!

Nyolcmillió nemzetáruló: osztály, vigyázz!

Lemondott a miniszterelnök, mert állami pénzből, részrehajlóan folytatta le egy népszavazás kampányát. Ja, Szlovéniában – csodálkozott rá a helyzetre Boda kapitány.

Csak az igazat írta – soha nem állt be propagandistának

Csak az igazat írta – soha nem állt be propagandistának

Március 14-én a Vörösmarty Színház kávézójában adták át a Penna Regia-díjat. Születésének 115. és halálának 55. évfordulóján Skorka Károly székesfehérvári újságírónak ítélte oda posztumusz a díjat a közgyűlés. Az elismerést lánya, Skorka Éva vette át.

Iszkaszentgyörgy a „legkirályabb” falu

Gratulálunk!

Iszkaszentgyörgy nyerte a Magyarországi Falumegújítási Díj 2017. pályázatot. A hírt a település közvetlenül Karácsony előtt kapta. Ez azt is jelenti, hogy Magyarországot Iszkaszentgyörgy képviseli a jövő évi európai versenyen.

– A díj kétévente kerül kiosztásra és olyan korábbi győztesei vannak, mint például a zalai csodafaluként emlegetett Nagypáli vagy az adóparadicsomként emlegetett zempléni Komlóska vagy éppenséggel a milliárdos idegenforgalmi adóbevétellel rendelkező Tihany – újságolta nagy örömmel a település honlapján Gáll Attila polgármester.

Bajzáth-Pappenheim-kastély

Az iszkai Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély, ahol Sauli Niinistö finn köztársasági elnök pár éve Finn Emlékszobát adott át. 1944-ben, Budapest bombázása miatt a nagykövetségeket vidékre evakuálták, ítt kapott menedéket a finn nagykövetség

A Belügyminisztérium által kiírt verseny zsűrije csupa elismert szakember, akiket részben a Belügyminisztérium, részben a Miniszterelnökség és részben szakmai szervezetek delegáltak. A zsűri tagja például és itt volt az iszkaszentgyörgyi bejáráson az Antal-kormány területfejlesztési minisztere, Keresztes Sándor úr. Idén a verseny mottója, az „Átfogóan gondolkodni” azt takarta, hogy hogyan lehet egy településen szisztematikusan fejleszteni, építkezni, miközben folyamatosan változó környezethez kell igazodni.

2016 március, szetu vendégek, Marina Kaljurand észt külügyminiszter és Gáll Attila polgármester a községházán – a település 2016-ban Finnugor Kulturális Föváros volt

Iszkaszentgyörgy pályázatában bemutatták azt, hogy 2006-ban, támaszkodva a korábbi munkákra, a Benedek Imre polgármester alatt elvégzett beruházásokra (szennyvízberuházás, bányaelkerülő út, sportpályafejlesztés, egészségház építése, stb), el tudtak indulni egy olyan úton, amelyen a település helyi identitását erősítő beruházások és humán programok kerültek a fókuszba. Ezeket a célokat a különböző változások közepette (például 2013-ban az Állam lett az általános iskola fenntartója, stb) is követték, néha módosítva, de az eredeti célt el nem tévesztve.

A pályázatban hangsúlyosan szerepelt az óvoda folyamatos korszerűsítése, az általános iskolai programok, a kastély és az IKSZT művelődési kínálata, az erőteljes testvértelepülési kapcsolatok.

Bemutatták azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a képviselőtestület folyamatosan végez a lokálpatriotizmus erősítése érdekében, hogy Iszkaszentgyörgy a Székesfehérvár környéki települések között a legvonzóbb település legyen, egyrészt megtartva a mostani lakóit és a fiatalokat, másrészt ide vonzva azokat a jószándékú embereket, akik Székesfehérvár környékén kívánnak letelepedni és szorgos munkával boldogulni.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár kiemelte: a pályázat célja azoknak a települési közösségeknek a felkutatása volt, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik falufejlesztési munkájukat, és a leginkább méltó módon képviselhetik hazánkat az Európai Falumegújítási Díj 2018 pályázaton.

További díjazásban részesült:

Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2017

Deszk (Csongrád)

Dunakiliti (Győr-Moson-Sopron)

Nagyvázsony (Veszprém)

Panyola (Szabolcs-Szatmár-Bereg)

Tetétlen (Hajdú-Bihar)

Varsány (Nógrád)

Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért – 2017

Biri (Szabolcs-Szatmár-Bereg)

Csomád (Pest)

Jakabszállás (Bács-Kiskun)

Visonta (Heves)

Az ünnepélyes díjátadóra Nagypáliban (Zala megye), a 2015 évi pályázati kiírás győztesénél kerül sor. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett további különdíjak is gazdára találnak.

Share Button

Vélemény ehhez: Iszkaszentgyörgy a „legkirályabb” falu

  1. Alessio ZSuzsa szerint:

    Gratulálok a Polgármester úrnak Iszkaszentgyörgyért tett rengeteg munkájának eredményéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.