Premier a Vörösmarty Színház

Premier a Vörösmarty Színház

Szabó Magda Régimódi történet című darabját állította színre a fehérvári Vörösmarty Színház. Az első előadás február 10-én volt.

Ki a térre!

Tüntetés egy élhető városért, egy élhető országért

A Castellum.do írása.

“Víz-gáz-villany-oktatás” – akut problémákra fókuszáló tüntetést szerveznek az országos utcai kezdeményezések nyomán Dunaújvárosban is. Egy élhető városra, egy élhető országra vágysz? Ott a helyed a Városháza téren szombaton délután! Progrtamterv és célratartás a hajtás után; gyertek, legyünk sokan – sőt, legyünk nagyon sokan!

Dunaújvárosiakat és a városból elszármazottakat is várnak arra a tiltakozó megmozdulásra, amelyet a városi lét akut problémáira fókuszálva “Víz-gáz-villany-oktatás” címmel szerveznek a Városháza térre április 29-én, szombaton délután. Műhelyünk a lokális nyilvánosságban ez eddig egyedüliként ad hírt a kezdeményezésről, a helyi sajtóviszonyok ismeretében nagyon csodálkoznánk, ha szombatig változna a helyzet – de lássuk máris a részleteket: a Castellum.do-hoz eljuttatott szíves invitáció szerint szombaton 16-18 óra között tüntetnek a résztvevők egy élhető városért, egy élhető országért!

Mondjuk együtt, mondjuk hangosan: elég volt! (Archív gotó: 444.hu)

Mondjuk együtt, mondjuk hangosan: elég volt! (Archív gotó: 444.hu)

A megmozdulás egyik kezdeményezője, Csathó Ábel kérdésünkre kiemelte, az elmúlt időszakban országos szinten több megmozdulás rázta fel az elégedetlenek tömegét, ugyanakkor a vidéki városok viszonylag csöndben maradtak – ezt a helyzetet kívánják ellensúlyozni a szombati akcióval:

– A kormánypárti média megpróbálta a tiltakozó akciókat úgy beállítani, mintha csak egy szűk, pesti réteg balhézna unalmában az utcákon – a megmozdulásunk célja, hogy megmutassuk: ez nem igaz! Szeretnénk, ha a dunaújvárosiak is igazolnák jelenlétükkel: azok rendszerszintű problémák, mint a korrupció, a mindent átható kontraszelekció, vagy éppen az oktatás és az egészségyügy tönkretétele nem csak “távoli bajok” – hanem az ajtónkon kopogtató, a lakásunkba beférkőző, az utcán utánunk nyúló, a kapcsolatainkat és a mindennapjainkat mérgező tényezők, amelyeknek csak közös erővel tudunk megálljt parancsolni! Víz-gáz-villany-oktatás: nincs dunaújvárosi, aki ne értené, miért ez a címe a tüntetésnek; egy olyan városban élünk ahol már nemcsak a jövőnk, de a jelenünk is veszélyben van! Tegyünk hát ellene – tiltakozzunk!

Az előzetes programterv (amely még bővülhet!) szerint a tüntetésen beszédet mond

Mezei Zsolt, a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség Kokszolói Szervezetének alelnöke
Fábián István, a Széchenyi István Gimnázium oktatója
Körösztös Gergő, a Széchenyi István Gimnázium 4x-es OKTV-döntős tanulója
Csathó Ábel, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója

Az eseménysorozat keretében közös zenélésre is várják az érdeklődőket – a tracklista érdekessége, hogy azon a Kohász himnusz mellett szerepel a Quimby zenekartól a Kivándorló blues, de Kodály Forr a világ című kórusműve is.

További infók, frissülő program az esemény alkalmi facebook-felületén – itt:

“Víz-gáz-villany-oktatás” (katt) >>

Legyetek, legyünk sokan – gyere te is!

UPDATE 1. A @FuckYouOrban szerkesztője biztos jön!

Előre tudtuk persze, hogy a Castellum-beharangozó megjelenése után kicsit fölpörögnek az események, de minket is meglepett a közösségi aktivitás. És persze nem titkolt örömmel jelentjük, hogy a fenti közreműklödői névsor mellé biztosan lesznek illusztris vendégei a szombati tüntetésnek.

Új generáció, új értékrend, új magatartás! (Illusztráció: Hey World, sorry about our Prime Minister)Új generáció, új értékrend, új magatartás! (Illusztráció: Hey World, sorry about our Prime Minister)

Tiszteletét teszi például Krulf, a Hey World, sorry about our Prime Minister (@FuckYouOrban) face-csoport szerkesztője – akit az elmúlt hetek/napok/órák NER-ellenes történései érdekelnek, továbbá nem riad vissza az ironikus, helyenként maróan gúnyos és kegyetlenül szókimondó tartalmaktól, az bátran kattintson át hozzá is! És persze üdv a téren!

@FuckYouOrban (katt) >>

 

Share Button