Premier a Vörösmarty Színház

Premier a Vörösmarty Színház

Szabó Magda Régimódi történet című darabját állította színre a fehérvári Vörösmarty Színház. Az első előadás február 10-én volt.

Le kell bontani a Sóstói Stadion főépületét

Részletek nálunk!

A főépület súlyos, a bontás közben kiderült statikai problémái miatt január helyett csak jövő júniusban készül el Székesfehérváron az új Sóstói Stadion. A régi épület lebontása közben észrevették, hogy a fejépület vasbeton szerkezeteinek kialakítása hibás.
Emiatt az nem is alkalmas arra a műszaki átalakításra, amit eddig terveztek. (Részletek a cikk végén!)

(vidi.hu)

A városi önkormányzat honlapjának beszámolója szerint a közgyűlés pénteki ülésén több szakértő véleménye alapján döntöttek arról, hogy a Sóstói Stadion főlelátóját újraépítik, mivel statikailag nem biztonságos, ezért vizsgálni fogják a 11 évvel ezelőtti építést is.
   A tudósítás felidézi, hogy amikor a stadion áttervezése elkezdődött, az épületnek ezt a részét integrálni szerették volna a stadionba. “Senki nem számított arra, hogy egy 11 éves létesítmény gyakorlatilag használhatatlan statikai állapotban van, azonban kiderült, hogy sajnos teljesen alkalmatlan a további használatra” – olvasható az állásfoglalásban.
   A problémával a műszaki ellenőr megkereste az önkormányzatot, amely több vizsgálatot indított, ezek pedig megerősítették a szakember megállapításait. A szerkezetet nem lehet felújítani, így a biztonsági szempontok figyelembevételével az a döntés született, hogy teljes egészében lebontják és újjáépítik az épületrészt.
A beruházás eredeti határideje 2018 januárja volt, az új határidő pedig 2018. június vége.
   „A mostani beruházás további 900 millió forinttal emeli a költségeket, ennek jelentős része azonban a tartalékkeretből még rendelkezésre áll, felhasználását pedig tételes elszámoláshoz kötötte a közgyűlés, így a végén derül ki, hogy mekkora lesz az az összeg, amit a tartalékkeret nem fedez, és amiért a magyar államhoz kell fordulnunk” – összegezte a polgármester.

 •   A mostani állás szerint az új stadiont 12,6 milliárd forintból építik meg.

A Sóstói Stadion helyén jelenleg is egy UEFA 4-es és MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelően kialakított, minimum 14.000 ülőhelyes stadiont építenek a meglévő főépület átépítésével. A kozbeszerzes.hu-n megjelent információk szerint azonban az építkezés során olyan előre nem látható problémákkal szembesültek, ami miatt többek között a szerkezetépítési feladatokat nem tudják a tervezett határidőre teljesíteni – adott hírt a csakfoci.hu.

 •   Hirdetmény letöltése PDF formátumban

   Pár részlet:

 • 3. A Vállalkozó a kivitelezés során jelezte, miszerint az alábbi pótmunkák, továbbá a beruházás teljesítéséhez szükséges, a rendeltetésszerű és biztonságos használatot lehetővé tevő egyéb munkák elvégzése szükséges, melyek a Tartalékkeret terhére elszámolhatóak:
 • – az épületben hagyott használati tárgyak és kommunális szemét elszállítása. A hulladék mennyisége 40 m3,
 • – a kivitelezés közben 2 db 7*7m-es és 45 cm vastag daru alaptestet találtak, mely a tervrajzokon nem szerepelt. A daru alaptestek a jelenlegi újonnan építendő mélyalapozás útjában vannak, ezért elbontásuk szükséges,
 • – az edzőpályák áramellátása a munkaterületen lévő lebontandó trafóházból van megtáplálva, ezért szükséges a kiváltás megrendelése. A két kiváltó kábel együttes hossza 550m,
 • – a fejépület bontási tervei szerint megmaradó 301,8m2 gipszkarton fal rendkívül rossz állapotban van. A Vállalkozó kéri a tervek szerint megmaradó gipszkarton fal elbontását és azok helyén új gipszkarton fal megépítésének megrendelését. 
 • – a parkolóban található olajfogó aknában kb. 1500 kg veszélyes hulladéknak minősülő olajos víz ártalmatlanítása és elszállítása.
 • 4. Megrendelő képviseletében eljáró műszaki ellenőr a jelen szerződésmódosítás 3. pontjába leírt munkák elvégzésének szükségességét megvizsgálta és javasolta a Megrendelőnek, hogy azokat a Tartalékkeret terhére rendelje meg. 
 • 5. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Pénzügyi Költségvetési Bizottsága a 158/2017. (IV.27.) számú határozatában a jelen szerződésmódosítás 3. pontjába leírt munkák elvégzését nettó 9.272.793,-Ft, azaz bruttó 11.776.447,-Ft összegben jóváhagyta.
 • 6. Felek rögzítik, hogy a fejépületben a meglévő épületrészek bontása során vált ismerté a takart szerkezetek állapota. A feltárás során megállapításra került, miszerint a fejépület vasbeton szerkezeteinek kialakítása hibás. A fejépület hiányos szerkezeti állapota az eredetileg tervezett műszaki átalakításra így nem alkalmas. A feltárt statikai problémákkal és szerkezeti hibákkal kapcsolatos vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak. Ezen épületrészben a megfelelő műszaki megoldás kialakításáig a Felek a további munkákat leállították. 
 • 7. Felek rögzítik, hogy jelen szerződésmódosítás 6. pontjában leírt előre nem látható statikai problémák miatt a Vállalkozó az eredeti kiviteli ütemtervben szereplő szerkezetépítési feladatokat nem tudja a tervezett határidőre teljesíteni. A fejépület vasbeton szerkezetének problémái miatt a „fejépület monolit szerkezeteinek” 50 %-os készültségi foka az Első Fizetési Mérföldkőben nem teljesíthető. Ennek következtében a Felek egyezően rögzítik, miszerint a Vállalkozó rajta kívül álló okokból nem tudja a Szerződés 8.1.3. pontja szerinti Fizetési Mérföldkövekhez kapcsolódóan előírt műszaki készültségi fokokat a szerződésben előírt ütemben teljesíteni. 
 • 8. A Felek rögzítik, hogy a Vállalkozó az Első Fizetési Mérföldkőhöz kapcsolódó minimum műszaki követelmények közül teljesítette az alapozás 90%-os készültségi fokát, valamint a lelátókaréj vasbeton szerkezeteinek 50%-os készültségi fokát. Vállalkozó szem előtt tartva azt, miszerint a Beruházást – a feltárt statikai problémák ellenére – a Szerződés 8.1.2. pontja szerinti teljesítési határidőre el kell végezni a Kivitelezési munkákat egyéb területeken folytatta, így az Első Fizetési Mérföldkőhöz kapcsolódóan a Kivitelezés 15%-os készültségi fokát elérte. Ennek figyelembe vételével a Felek megállapodnak, hogy a Vállalkozó a Szerződés 9.1.2 a) pontja szerinti első részszámla összegére, amely nettó 1.887.513.165,- Ft, azaz nettó Egymilliárd-nyolcszáznyolcvanhétmillió-ötszáztizenháromezer-százhatvanöt forint jogosult.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.