Vége a látogatási tilalomnak

Vége a látogatási tilalomnak

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az utóbbi hetekben folyamatosan csökkent, a megyei influenzajárvány a 14. héten befejeződött. A megyében minden egészségügyi intézmény látogatható, feloldották a látogatási tilalmat a Szent György Kórházban is.

Székesfehérvár a legjobbak között

Székesfehérvár a legjobbak között

Elkészült a Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazine kétévente kiadott „European Cities and Regions of the Future\\\" melléklete. Ebbe Budapest és a közép-magyarországi régió mellett Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is bekerült. (fehervar.hu/hipa.hu - fotó: Denso)

Nyilvános az EKF előválogató jelentése

No migráns!

Nyilvánosságra hozták az Európa Kulturális Fővárosa (ECOC) előválogatásának hivatalos jelentését. Nincs benne egy „migránsról” se szó, ugyanakkor számtalan kritikát fogalmaznak meg készítői. A legjellemzőbb, direkt angolul:  „The European dimension was therefore considerably underplayed. While the point of an ECOC is precisely to offer a platform to highlight the richness and diversity of cultures in Europe, celebrate the cultural features Europeans share and increase European citizens’sense of belonging to a common cultural area, these aspects were not visible in the application. This is a missed opportunity because the existing contemporary arts and festival scene in Székesfehérvár has clearly a big potential. ”

Ez szabad fordításban:

Európai dimenzió nuku. Pedig az  ECOC célja pont olyan platform létrehozása, amely kiemeli az európai kultúrák gazdagságát és sokszínűségét, hogy ünnepeljük ezt és növeljük a közös kulturális térhez való tartozás érzését. Ez most azért is egy „kihagyott lehetőség”, mert a helyi kortárs művészeti és fesztivál-közösség és színtér hatalmas potenciállal rendelkezik.

 • A jelentést így találod meg az interneten:

 • A jelentés angolul érhető még csak el, közvetlenül innen is letölthető PDF-ben:

 

 

 

Székesfehérvár képviselő-testülete tavaly decemberi ülésén tárgyalta és egyhangúlag hagyta jóvá a város pályázatát, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért nyújtott be az önkormányzat.
Ez egy, az Európai Unió által indított kezdeményezés, amelynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén. A címet viselő városnak az EU hozzájárulásaként Melina Mercouri-jutalom ítélhető meg (forrása a Kreatív Európa Program). Ennek összege jelenleg 1,5 millió euró, ami kulturális programokra fordítható. A címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti – a Brexit miatt azonban  a brit részvétel minimum kétséges.

Korábban nyolc város: Tokaj, Debrecen, Veszprém, Eger, Gödöllő, Győr, Szombathely és Miskolc döntött a pályázati részvételről, utóbbi végül visszalépett. Az eddigi gyakorlattól eltérően, amikor csak uniós testület döntött, most az Emberi Erőforrások Minisztériuma által működtetett tárcaközi bizottság, majd egy brüsszeli szakértői testület is áttekinti a beérkezett pályázatokat és együttműködve választják ki a végső körbe továbbjutó városokat.

Az erről szóló meghallgatás február 14-én volt. Az Európai Bizottság (EB) független nemzetközi szakértői testülete Debrecen, Győr és Veszprém pályázatait ajánlotta az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projekt döntőjébe – Cser-Palkovics András már aznap éles kirohanást intézett a grémium, illetve annak eljárása ellen az eljárás teljes nyilvánosságát követelve.

Fotó: Fehervar.hu

Másnap egy roppant teátrális, az Országalma elé szervezett sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, olyan mondatok is elhangzottak, hogy a fehérvári Tele Élettel kisfilm „a fehér, keresztény Európa propagandafilmje” . E kijelentést felkapta a kormányzati sajtó, majd a kormánypárti közgyűlési többség szimpátiaszavazással is előrukkolt és páran lecserélték egy gyászos valamira borítóképüket a Facebookon – majd hirtelen csend lett. (Információink szerint felsőbb utasításra, de ez teljesen hihetetlen, hiszen a NER-ben ilyesni nem fordulhat elő.)

A most nyilvánosságra hozott anyagban migránsokról szó sincs.

Arról viszont igen, hogy:

 • a kulturális és művészeti program inkább véletlenszerűen épített portfólió;
 • hiányzik  a világos művészi vízió;
 • nemzetközi együttműködés (csak) az európai koronázási városokra összpontosít;
 • túlságosan a történelmi tényekre és a múltra összpontosított, ahelyett, hogy új kapcsolatokat teremtene az európai művészekkel, szervezetekkel és intézményekkel;
 • túl kevés az olyan projekt, amelynek célja fenntartható nemzetközi partnerségek létrehozása az új kortárs művek és tartalom fejlesztése érdekében;
 • az európai dimenzió ezért jelentősen alulmaradt;
 • a 22 millió eurós költségvetés túl nagy hányada menne el bérekre és adminisztrációra;
 • (a pályázatnak) sokkal több jövőorientált kulturális és művészeti tartalmat kellett volna tartalmaznia.

 

 

Share Button

Vélemény ehhez: Nyilvános az EKF előválogató jelentése

 1. Szabó Péter szerint:

  Persze a jelentés PC de a kérdés hogy a meghallgatáson mi történt?Azt miért nem hozzák nyilvánosságra?Az elmondottak szerint ott hangzottak el kifogásolható kijelentések!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.