Vége a látogatási tilalomnak

Vége a látogatási tilalomnak

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az utóbbi hetekben folyamatosan csökkent, a megyei influenzajárvány a 14. héten befejeződött. A megyében minden egészségügyi intézmény látogatható, feloldották a látogatási tilalmat a Szent György Kórházban is.

Székesfehérvár a legjobbak között

Székesfehérvár a legjobbak között

Elkészült a Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazine kétévente kiadott „European Cities and Regions of the Future\\\" melléklete. Ebbe Budapest és a közép-magyarországi régió mellett Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is bekerült. (fehervar.hu/hipa.hu - fotó: Denso)

Orbán Viktort „Horthy művésze” is megfesthette?

L. Simon a vidéki kiállításokon is irányt mutat, betilt.

(Zsúrpubi, FehérvárKukac)  „Technikai okokra” hivatkozva egy héttel elhalasztotta a székesfehérvári múzeum a Színek és színek megint című Aba-Novák Vilmos-kiállítás megnyitóját, a sokak által a Horthy-korszak kurzus-festőjeként emlegetett művész unokája és örököse azonban meghekkelte a sztorit, s helyi művészetkedvelők közel félszázas csoportjával az eredeti időpontban, június 16-án „megnyitotta” azt. A tárlatot információink szerint L. Simon László erotikus versszerző és kultúrpápa személyes felhívására prolongálták.

   A volt államtitkár, aki ma egyszerű dúsgazdag agrárvállalkozóként tengeti hétköznapjait, állítólag azt kifogásolta, hogy „Gyurcsány tanácsadója” – P. Szűcs Julianna művészettörténész, Aba-Novák szakértő, a Mozgó Világ volt főszerkesztője, a DK alapítója, első elnökségi tagjainak egyike – nyitotta volna meg.
A tiltakozás nem merült ki ennyiben, a múzeumban az eset után ketten felmondtak, s ezzel közel egy tucatra nőtt azoknak a száma, akik az intézmény új, információink szerint L. Simonnal egy gimnáziumi évfolyam padjait koptató igazgatója regnálása alatt elhagyták az intézményt.

   A „technikai okokra” való hivatkozást se a székesfehérvári civilek, se a művészetpártolók nem értették és nem is hitték el. Aba-Novák Vilmos unokája és egyben örököse, Kováts Kristóf, aki maga is ismert művész, így fogalmazott saját megnyitójukon: a magam elhatározásából az eredeti megnyitó időpontjában vagyok itt a helyszínen, és saját magam számára megnyitom nagyapám kiállítását. Az alkotó időközben kiderítette, mi lehet a fő hiba, még ha ez nem is technikai. Ahogy ő magát felismerni vélte nagyapja egyik korábbi képén, Orbán Viktort is felfedezte az egyik alkotáson – mondta, s meg is mutatta.

Kováts Kristóf Orbán Viktort is felfedezte az egyik alkotáson.

   Ez nyilván vicc volt. Abban azonban már nem viccelt Kováts Kristóf, hogy az ügy mögött olyan munkahelyi konfliktust lát, amely könnyen a kiállítást szervező művészettörténészek állásába kerülhet. A velük való szolidaritásra fel is hívta megnyitójában a figyelmet, s az sem lehet véletlen, hogy a művészetpártolók között munkajogász is megjelent.
  Kulcsár Mihály igazgató a megnyitón úgy fogalmazott: a „technikai okok” megjelölés a műtárgyak biztonságával kapcsolatos, ezért erről nem is kíván bővebben nyilatkozni, később azonban cáfolni igyekezett a munkahelyi feszültséget.
   Amint arról hangfelvétel is tanúskodik, kevés sikerrel.

   A fideszes városvezetéssel szakmai kérdésekben rendszeresen ütköző múzeumi kollektíva pár napja látványosan kifejezte ellenérzését a kurzust kiszolgáló új igazgatóval szemben. Kulcsár Mihály több, egymástól független forrásunk szerint június 21-én összetrombitálta a múzeum alkalmazottait, s egy levelet vagy közleményt szeretett volna velük aláíratni, miszerint minden a legnagyobb rendben van, s kizárólag a sajtó ármánykodása áll a háttérben. Csak két takarítónő emelte fel a kezét.

A kiállítás egyébként kiváló, érdemes megnézni!

Leszámol a tévhittel, hogy Aba-Novák, akinek egy festménye a szomszédos Romkertben, másik pedig a városházán, a polgármesteri sajtótájékoztatók állandó helyszínén, háttérként használva található, tehetségtelen kurzusfestő volt.
Tehetséges volt.

Share Button

Vélemény ehhez: Orbán Viktort „Horthy művésze” is megfesthette?

  1. Kováts Kristóf szerint:

    Kováts Kristóf vagyok. Nem vagyok ismert művész, sőt művész sem vagyok. Továbbá a Klubrádióban tévesen bemondott keresztnevem szerint sem vagyok Kováts Mihály.

    Amúgy én P. Szűcs korábbi szakmai munkáját ismerem és ismerem Aba-Novák és tágabban a Római iskola kapcsán kifejtett nézeteit is. Sok mindenben nem osztom a nézeteit. A kurátorok (Izinger Kati és Gärtner Petra) felajánlották annak lehetőségét, hogy P. Szűcs Julianna megnyitóját elutasíthatom, kizárhatom őt. Ezt nem tettem, ahogyan senki mást sem utasítottam volna el. Ez ellenkezett volna a világról és különösen benne a művészet szabadságáról vallott felfogásommal.

    Ma sem tennék másként, annak ellenére, hogy talán akkor ez a furcsa gerilla megnyitó és az újabb fejlemények be sem következtek volna. De nem bánom, néhány dolog talán új megvilágítást kapott.

    És Aba-Novák művei mindentől függetlenül hatnak és elismerést szereznek alkotójuknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.