Premier a Vörösmarty Színház

Premier a Vörösmarty Színház

Szabó Magda Régimódi történet című darabját állította színre a fehérvári Vörösmarty Színház. Az első előadás február 10-én volt.

Sorra mondanak le az abai képviselők

Patthelyzet.

Egymás után két képviselő is lemondott a napokban a hattagú abai testületből, mert a polgármestert támogató társaik annak ellenére sem szavazták meg azt az indítványt, hogy a testület indítson pert a többszörösen sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt városvezető ellen. Helyükre a tavalyi rendkívüli választáson őket követően legtöbb szavazatot szerző jelöltek léphetnének – ketten azonban közölték, hogy ebben a helyzetben nem hajlandók e tisztséget betölteni. Sajtóinformáció szerint a rendőrség nyomoz. Közben pedig a polgármester eladhatja a település tulajdonrészét a börgöndi reptérből.

Május 29-én rendkívüli ülést tart Aba képviselőtestülete. Ott három képviselő – Mikula Lajos, Takács Zoltán és Varju Zoltán Mihály – per indítását kezdeményezte Kossa Lajos polgármester ellen a közigazgatási bíróságon. (Nem sokkal korábban derült ki, hogy a polgármester ellen a Székesfehérvári Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indított.)

Az előterjesztés

Az előterjesztés szerint a Fejér Megyei Kormányhivatal 2016. május 12-én kelt iratában rögzítette, hogy Kossa Lajos polgármester 2014 októberétől jogsértéseket követett el. Ez alapján a kormányhivatal fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene. Az abai képviselő-testület a 2017. május 11-én lezárult fegyelmi eljárásban úgyszintén elmarasztalta Kossa Lajost. Azzal az indokkal, hogy a polgármester 2012 decembere és 2016 júniusa között 83 alkalommal jogsértően vett fel készpénzt az önkormányzat pénztárából, és azt a felszólítás ellenére határidőben nem fizette vissza egészen 2017. március 27-éig. A fenti két ügy alapján a testület megállapítja, hogy Kossa Lajos rendszeresen és szándékosan megsértette az önkormányzatok működésére vonatkozó törvényeket, szabályokat. Így fennállnak a képviselő-testület perindítását megalapozó feltételek.
A három képviselő név szerinti szavazást kért, a másik három képviselő, Fábián Judit, Bor József Dezső és Pukliné Tündik Tünde azonban nemmel szavazott.

A lemondások

Mikula Lajos ott helyben bejelentette lemondását, Varjú Zoltán két nappal később. A listán utánuk legtöbb szavazatot kapó kétképviselőjelölt, Németh Tibor, majd Rácz Ádám is bejelentette: nem hajlandók e tisztséget betölteni.


A városkában kialakult patthelyzet külön bukéja, hogy az ismét a működőképesség határára sodródó település csonka testülete ugyanakkor felhatalmazta a polgármestert, hogy kösse meg a fehérvári önkormányzattal azt azt az adásvételi szerződést, amelynek keretében a megyeszékhely önkormányzata megveszi a Börgöndi repülőtérhez tartozó, Aba 0241 és 0238/4-20 helyrajzi számú ingatlanokat.

Eladják a repteret

A képviselő-testület április 25-én döntött értékesítésére vonatkozó pályázat kiírásáról. Az ingatlanok megvásárlására egyetlen pályázat érkezett, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának pályázata. A hétfői képviselő-testületi ülés 1. napirendi pontja keretében a grémium egyhangú szavazással úgy határozott, hogy az ingatlanokat 375.500.000 forint + áfa vételáron értékesíti Székesfehérvár önkormányzatának.

Előzmények:

Csökkentik az abai polgármester fizetését

Fegyelmi eljárás indult az abai polgármester ellen

Share Button

Vélemény ehhez: Sorra mondanak le az abai képviselők

  1. Bakos Iván, Belsőbáránd, Felsőszentiván szerint:

    Az azért legyen világos a kedves olvasók előtt, hogy “Az előterjesztés” fejezetben kettő teljesen különálló fegyelmi vizsgálatról van szó. Az elsőt a Kormányhivatal kötelezésére kezdeményezte a képviselő-testület, s aminek kapcsán a jelenlegi polgármestert hűségesen támogató három képviselő, Bor Dezső, Fábián Judit és Pukliné Tündik Tünde vállalta el a vizsgáló bizottsági tagságot. Történt ez, azt követően, hogy pár perccel korábban a képviselő testület feloszlatta magát, s ami az időközi választáshoz vezetett Abán 2016. október 2-án. Ez a vizsgálat 2016. június 17-én indult, s a törvényi előírásokat figyelmen kívül hagyva gyakorlatilag meg sem kezdődött. Lassan egy éves évfordulója lesz, hogy a Kormányhivatal kötelezésére 2016. június 17-i határnappal “folyik” a vizsgálat. Pontosabban nem történik semmi, csak telnek a hetek, hónapok. Annak ellenére, hogy a vizsgálóbizottság a mai napig iratbekérésekre szorítkozott és semmi érdemi lépést nem tett, nincs információ a Kormányhivatalnak ezen üggyel kapcsolatos bármely megnyilvánulásáról. Ennyit az első fegyelmi vizsgálatról, azaz annak elszabotálásáról.
    A második fegyelmi vizsgáló bizottságot a képviselő testület önként hozta létre, amikor kipattant a hír az önkormányzati kasszának a jelenlegi polgármester általi “szabálytalan igénybevételéről”, 10,7 millió forintnak 83 részletben előlegként történő felvételéről. Ezen bizottság hozott egy határozatot, aminek az ismertetésére, a zárt ülésre a polgármester nem ment el és azóta is csak azt ismételgeti, hogy időközben már visszafizette az elszámolási előlegeket, meg bocsánatot is kért nagy nyilvánosság előtt, s ezért ő a rendőrségi vizsgálat során majd tisztázni fogja magát. S addig is szolgálja a közösséget, például azzal, hogy végre sikerült jóváhagyást szereznie a képviselő-testülettől az utolsó érdemi abai ingatlannak, Aba utolsó “családi ezüstjének“ a reptéri földeknek az eladásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.