Premier a Vörösmarty Színház

Premier a Vörösmarty Színház

Szabó Magda Régimódi történet című darabját állította színre a fehérvári Vörösmarty Színház. Az első előadás február 10-én volt.

Csökkentik az abai polgármester fizetését

Kö(s)zpénzek.

Az abai képviselő-testület május 11-ei ülésén hat hónapon keresztül 10 százalékkal csökkentette Kossa Lajos polgármester fizetését. Az indoklás szerint azért, mert Kossa Lajos 2012. december-és 2016. június között 83 alkalommal vett fel készpénzben vásárlási előleget. A fegyelmi vizsgálat anyagát elküldték a rendőrségre is. A polgármestert, akit helyi ellenzéke tavaly már el akart mozdítani, ezért tavaly június 17-én a városka képviselő-testülete feloszlatta magát. A polgármester az október 02-i időközi választást toronymagasan nyerte, most azonban bajban lehet, hiszen a mostani határozatot egyhangúan fogadták el a képviselők. A polgármester nem ment el az ülésre.

A mostani határozat szerint az abai testület a vizsgálóbizottság által elkészített jelentésben foglaltakat elfogadja és megállapítja, hogy Kossa Lajos polgármester fegyelmi vétséget követett el. Emiatt a Képviselő-testület a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/E. § (2)-(3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően fegyelmi büntetésként Kossa Lajos illetményét hat hónap időtartamra 10%-al csökkenti. A Képviselő-testület döntése ellen 30 napon belül a Székesfehérvári Munkaügyi és Közigazgatási Bírósághoz (8000 Székesfehérvár, Zichy liget 10.) lehet fordulni jogorvoslatért.

Az indoklás (itt letölthető) így fogalmaz:
Kossa Lajos 2012. december-2016. június között 83 alkalommal vett fel készpénzben vásárlási előleget. A vásárlási előlegekkel az Önkormányzat Pénzkezelési Szabályzatában foglalt 30 napos kötelező határidőn belül nem számolt el, a fel nem használt vásárlási előlegeket nem fizette vissza. A felvett összegek visszafizetésére 2016. szeptember végéig elismerten legalább két alkalommal szóban és egy alkalommal írásban is felszólítást kapott. A felszólítások ellenére a visszafizetés csak 2017. március 27-én történt meg.

A pénzkezelési szabályzat, mint önkormányzati belső jogi norma betartása a polgármester számára is kötelező. A vásárlási előlegek határidőbeli vissza nem fizetésével Kossa Lajos megsértette az önkormányzati belső normákat és ezzel a kötelezettségét megszegte. A felvett vásárlási előlegek visszafizetésére vonatkozó többszöri szóbeli és írásos felszólítások megtörténtét Kossa Lajos elismerte. Így a kötelezettség szegésének szándékossága megállapítást nyert.

Kossa Lajos egy alkalommal úgy vett fel fizetési előleget, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója erre előzetesen, vagy utólagosan bármiféle engedélyt adott volna. Kossa Lajos a fegyelemi eljárás során elismerte, tudomása volt arról, hogy szabálytalan volt a fizetési előleg felvétele a részéről. Így a fizetési előleg felvételével szándékosan megszegte az Önkormányzat pénzkezelési szabályait.

A Képviselő-testület jelen határozatát a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/E. § és 225/F. § szakaszaiban foglaltak és az önkormányzat 2013. június 30-ig és 2013. július 1-jétől hatályos pénzkezelési szabályzatának rendelkezései alapján, a fegyelmi vizsgálóbizottság jelentésének ismeretében hozta meg.

Mikula Lajos, a helyi ellenzék vezetője Facebookos oldalán további részleteket is elárult.


„A következő, nehezebb lépést is megtehetik hamarosan a képviselők. Bejelentettük az ülésen hárman, Varjú Zoltán, Takács Zoltán és jómagam, hogy kezdeményezni fogjuk, hogy a testület indítson pert a munkaügyi és közigazgatási bíróságon. Kérjük, hogy a képviselők támogassák azt, hogy ez a per elinduljon, és a bíróságnak az önkormányzati törvény alapján legyen lehetősége Kossát megfosztani a polgármesteri tisztségétől. Ezzel a döntéssel a képviselők egyértelművé tehetik mindenki számára, hogy nem kívánnak együtt dolgozni egy olyan emberrel, aki derékig turkált a közpénzben. Ráadásul úgy, hogy semmiféle magyarázatot nem adott a tetteire, sem ma, sem a vizsgálóbizottság előtt sem a keddi valamin.
Mi, hárman ezzel a kezdeményezéssel egyértelművé tesszük véleményünket. De ez kevés, a pert megindításához legalább 4 képviselő szavazata kell. Bízom benne, hogy a fegyelmi döntéshez hasonlóan ismét az igazság és az erkölcs oldalára állanak képviselő társaim. Támogató szavazatuk világos üzenet lenne arról, hogy milyen erkölcsi normákat várnak el egy választott tisztségviselőtől. Az elutasító szavazatuk is üzenet lesz, az azt mutatja majd, hogy elfogadják, támogatják Kossa viselkedését.”

2015 november végén sorozatos jogsértések miatt a kormányhivatal hívta össze a testületet. A rendszerváltás óta Fejérben először fordult elő ilyen.

Így múlik el a világi dicsőség

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk: a tavaly hatodszor megválasztott Kossa Lajos egy évtizede igazi királycsináló volt Fejér megyében. A Polgármesterek Fejér Megyéért Egyesület, amely képviselőket tudott bejuttatni a megyei közgyűlésbe, s amelynek elnöke volt, hol a szocialisták, hol a fideszesek többségét teremtette meg. Az, hogy a Fehérvár melletti kicsiny település város lehetett, ennek jutalma lehetett. A település később a csatornázás miatt csődközeli helyzetbe került, s még kötvényt is ki kellett bocsátania.

Előzmények:

Fegyelmi eljárás indult az abai polgármester ellen

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.