Premier a Vörösmarty Színház

Premier a Vörösmarty Színház

Szabó Magda Régimódi történet című darabját állította színre a fehérvári Vörösmarty Színház. Az első előadás február 10-én volt.

Visszavettünk újabb hét Seuso-darabot

Gumicsont ezüstből.

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében. Éppen akkor, amikor a legrosszabb idők antiszemita hecckampányait idéző Soros György ellenes kampány  a nemzetközi botrányok sora után látványosan összeomlott. Az egybeesés és az időzítés nyilván nem véletlen.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria föigazgatója kíséretében megtekint (Forrás: MTI)

Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: 1990 óta minden magyar kormány törekedett arra, hogy visszaszerezze a kincseket, hol perben, hol egyezségben. Hozzátette: ez most két lépésben sikerült, hiszen 2014-ben tért haza az első hét darab, most pedig a második, művészettörténeti szempontból még értékesebb rész került Magyarországra. Ezzel a teljes ismert Seuso-kincs hazatért – hangsúlyozta.

Felidézte: a Seuso-kincs a legjelentősebb ismert késő római ötvösművészeti leletegyüttes, amelyet néhány évtizeddel ezelőtt, a 70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. Mint mondta, a kincseket egyetlen napot láthatta a közönség 1990-ben, New Yorkban, egy aukción, ahol mai értéken 100 millió eurós kikiáltási áron akarták eladni. Sem ezelőtt, sem ezután nem láthatta ezt a felbecsülhetetlen értékű kincset sem világ, sem Magyarország – jegyezte meg.

Baán László újságíróknak elmondta: az elmúlt években sikerült megállapodni két ütemben két családi alapítvánnyal a kompenzációs díjról, ez az első esetben 15 millió euró, a második esetben 28 millió euró (mintegy 8,6 milliárd forint) volt. Ennek fejében átadták a kincseket és nem is vitatták Magyarország tulajdonjogát – fejtette ki, hozzátéve: a kincseket a becsült piaci ár harmadáért, negyedéért sikerült visszaszerezni.

Magyarország olyan ókori kinccsel gyarapodott, amelyet területén, Pannóniában kapott egy előkelő személyiség és ásott el minden valószínűség szerint egy barbár betöréskor, majd az közel 2000 éven keresztül a földben maradt – ismertette a történetet. A főigazgató arra is kitért: azzal, hogy valamennyi kincs itt van, az anyagkutatások is jobban fognak előrehaladni. A lehetséges lelőhelyet már lokalizálták, azonban a szakembereknek még nincs egyértelmű állásfoglalásuk arról, hogy ott volt – mondta Baán László.

A vélhetően Polgárdi környékéről származó kincs első felét a Real Madrid kosárlabdázói is megtekintették

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint a most hazatért hét műtárgy az Achilleus és a Meleagros tál, az állatalakokkal díszített kancsó, az amphora, a Hippolytos-kancsó és a két, díszítésében a Hippolytos-kancsóéval rokon vödör.

A Seuso-kincseket most szombattól a Parlamentben kiállítva láthatja majd a nagyközönség, naponta 12 és 18 óra között, augusztus végéig. Ezt követően országjárásra indulnak, végül a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek a műtárgyak.

 

És ami a sorok mögött van…

Amikor a Fidesz elnöke bajban van, akkor borítja az asztalt: új pályára helyezi a küzdelmet, nem nézi végig, ahogy a régin veszít írja a B1 blog. (Lentebb  a teljes írás olvasható.)

Amikor például tavaly februárban a kopasz verőemberektől volt hangos a közélet, akkor rendkívüli sajtótájékoztatón állt elő a kamunépszavazás ötletével. Amikor azt október elején elveszítette (mert érvénytelen lett), akkor egy pillanat alatt túllépett rajta, és máris az alkotmánymódosítás vált számára a legfontosabbá.

Alig ért véget a meccs, máris újabbat kezdett. Ha meg rosszul állt, meg sem várta, hogy véget érjen.

Szerdán előbb kiderül, hogy mégiscsak Soros nevet a végén, kénytelen leállítani a kódolt antiszemita plakátkampányát. Majd ezt megerősítették hivatalosan is. Ezután az MTI kiadta, hogy Orbán nagy bejelentésre készül a kormányülés szünetében.

Az ország gép előtt lévő része azt találgatta, milyen gumicsontot fog bedobni Orbán, hogy elterelje a figyelmet arról,

már megint véres fejjel volt kénytelen visszatakarodni a faltól.

  • Tagadja, hogy a hír igaz lenne?
  • Nekiáll magyarázni, hogy mekkora siker volt a zsidózás?
  • Beleáll védekezni, hogy nem is volt antiszemita a kampány, mert tudott venni magának pár rabbit, akit ezt jó pénzért alátámasztja?
  • Lemond, és előrehozott választásokat kér?
  • Bejelenti, hogy embert küldünk a Holdra?
  • Vagy hogy háborút indít Pirézia ellen, mert ők állnak a Soros mögött?
  • Bejelenti, hogy indul az úszóvébén?

De nem, egyik sem. Közölte, hogy kormánya megvette a Seuso-kincsek hiányzó hét darabját. Ez volt a nagy bejelentés. Ezzel akarta átvenni (vagy visszavenni) a napirend (a közbeszéd) irányítását.

Első látásra ez egy újabb szánalmas kudarc, ismételt pofáraesés. Ha valamivel, hát ezzel nem fog neki sikerülni címlapokra kerülni, meg a családi és kocsmai beszélgetések témájává lenni.

De csak első látásra. Nézzék csak meg például ezt:

A kormányzati propagandaoldallá süllyedt Origo nemcsak címlapon, de vezető hírként közli az amúgy ezredrangú kisszínest.

Hiszen ezt Orbán már elsütötte az első hét darabbal. És ki tudja, hogy azok is hol vannak? Most, hogy megvan a második hét, lesz valaki, aki azonnal lóra pattan, mert alig várta, hogy láthassa őket?

Hol van erről a címlapról a valódi hír, a Soros-kampány kudarca, leállítása, idő előtti vége?

Ha a nézettség-olvasottság lenne a fő szempont, akkor a lapok, tévék, rádiók legfeljebb kishírben foglalkoznának a Seuso-kincsekkel, és továbbra is a Soros elleni kampány bukása lenne a vezető hír.

Vannak még olyan lapok és tévék Magyarországon ahol ez így van, de a többségében már nem. A Matolcsy-féle Origo, a Vajna-tévék és -rádiók, meg Mészáros Lőrinc lapjai a Seuso-bejelentést tálalják majd, mint Magyarország szerdai napjának vezető hírét.

Az agitációs és propagandarobotok tudják a dolgukat. Ha meg nem tudnák, szólnak nekik a kabinetirodának nevezett propagandahivatalból.

Előbb-utóbb rájönnek majd, hogy ez tovább egyszerűsíthető: semmi szükség kincsekre, meg bejelentésekre, elég, ha a lapok, tévék, rádiók úgy írnak, beszélnek róluk, mintha volnának ilyenek.

Ez nem nagyon különbözik a jelenlegi helyzettől, már most is úgy írnak mindenféle zavaros konteókat, mintha azok tények volnának. Mint hogy Soros Magyarország, meg az EU vesztére tör. De eddig ehhez nyomokban felhasználták a valóságot. Ti. hogy Soros pl. létező személy.

De idővel rájönnek majd, hogy nincs erre szükség: nem kell létező ellenség, elég kitalálni egyet. Az Origo, meg a Tények készségesen foglalkozik majd gonosz terveivel vezető hírben.

Van értelme annak, amit Orbán csinál: nem a valóságban, hanem a szavazók, és

csak a saját szavazói fejében akarja megnyerni a meccset.

Neki azok a választók kellenek, akik elhiszik, hogy Soros az ország ellen tör, meg hogy a Seuso-kincs megléte fontos dolog. Amíg van ilyenből 2-2,5 millió Magyarországon, nyugodtan alhat.

Addig nem érdekes, hogy az ország többi része (akár a többsége) mit gondol róla, hogy tudja, pofára esett, és bohócnak gondolja.

Nem az számít, mi történt, hanem hogy ki tudósít róla. Nem az a fontos, hogy mit mutat az eredményjelző, hanem az, ami a jegyzőkönyvbe bekerül.

Ezzel az írással nem tudunk vitatkozni!

Előzmények:

Nem véletlenül égeti lázban az országot a Fidesz

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.