Premier a Vörösmarty Színház

Premier a Vörösmarty Színház

Szabó Magda Régimódi történet című darabját állította színre a fehérvári Vörösmarty Színház. Az első előadás február 10-én volt.

L. Simon és Mészáros miatt áll a kés a levegőben Velencén

Fideszes oligarchák kezén a tópart?

(Zsúrpubi) Augusztusban rendkívüli ülésen módosította „településrendezési eszközeit”, köztük a helyi építési szabályzatot a velencei képviselő-testület. Ennek eredményeként magas lakóépületek, lakóparkok épülhetnek a legfrekventáltabb helyeken, korábban védett területeken. A Bence-hegynél, közvetlenül a nagy port kavart kaszinótervek helyszíne mellett, már le is dózerolták a területet, de a módosítás L. Simon Lászlónak is lehetővé tenné, hogy a tavaly trükkösen megszerzett velencei Vörösmarty-pince környékének védettségét megszüntetve kedvére átalakítsa annak környékét.

A módosítás egyik pontja Mészáros Lőrincék kedvéért is íródhatott, hiszen a felcsúti polgármester egyik családi cégének, a Búzakalász 66 Kft.-nek a tulajdonában lévő helyi Bio-Süti Sütőipari Kft.-nek is a kedvében jár. A testület – hiába tiltakoztak közel százan – két ellenszavazattal döntött arról is, hogy a tóparti beépítettség szabályainak jelentős megváltoztatása előtt nem tartja szükségesnek környezeti vizsgálati eljárás lefolytatását.

A helyi építési szabályzat (HÉSZ) gyökeres átalakítását (beépítési százalék, építménymagasság) tehát semmiféle környezeti értékelés nem fogja alátámasztani a Velencei-tó mellett. Bár eredetileg az állami főépítész nem értett egyet Koszti András polgármester és Szvercsák Szilvia jegyző javaslataival, e szándékát állítólag megmásította. A polgármester a testületi ülésen zsúfolásig teli teremben bejelentette: az ülés előtt egy zártkörű megbeszélésre invitálták a főépítészt, aki végül kijelentette, hogy indoklás nélkül visszavonja szakvéleményét a környezeti hatásvizsgálatra kötelezés tárgyában.

A testületi ülés előtti tiltakozó fórum

Az eljárást kifogásoló két önkormányzati képviselő – a polgármesterhez hasonlóan fideszes Szabó Attila és Fésűs Attila – hiába kérték írásban a főépítész megváltoztatott döntését. Hiába kérték az egy nappal korábbi, közel 100 fős lakossági fórum véleményével összhangban, hogy árulja el a polgármester, hogy konkrétan miért, milyen építkezések miatt kell módosítani a helyi építési szabályzatot, s mutassák be a látványterveket, a többség megszavazta a változtatásokat.

Az indoklás szerint minderre nem azért van szükség, hogy L. Simon úgy tekinthessen le a tóra, ahogy egykor Vörösmarty, mikor verseit írta, s ne zavarják mások a kilátásban, hanem azért, mert a Bence-hegyen 20 százalékos mértékben szabálytalanul túlépítették az ingatlanokat. Vagy bontatni kell, vagy ehhez kell igazítani a helyi szabályzatot.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.